top of page
Search
  • Veroniek Jacobs

Gids naar zelfontwikkeling - Word wie je bent


Een van de meest vervullende en zinvolle levensreizen die je moet maken, is jezelf vinden.

"Jezelf vinden en je gewenste leven creëren."

Wat betekent het eigenlijk?

Het is een van die zinnen die zo vaak worden gebruikt, maar op de een of andere manier tarten we de betekenis.

Toch is het een cruciaal onderdeel van de cyclus van het leven. We groeien op, gevormd door onze ouders, onze opvoeding, onze maatschappij, alleen om in de wereld te worden geduwd, met de verwachting volledig onafhankelijk te worden en als individu te slagen.

Hoe komt het dat je hierin terecht komt?

De waarheid is dat de meesten van ons door het leven lopen, niet echt wetend wie we zijn. We zijn zo beïnvloed door onze culturen en sociale normen dat het ons afleidt van de innerlijke stem waarnaar we moeten luisteren.

Wat maakt je echt gelukkig? Waar hou je van? En wat geeft je betekenis?

Dit zijn het soort vragen die je jezelf moet stellen, in plaats van te doen wat de maatschappij vooraf voor jou heeft bepaald.


Inhoudsopgave

1. Waarom voelen we ons soms verloren?

2. Waarom is het belangrijk om "jezelf te vinden?"

2.1 Wees eerlijk tegen jezelf

2.2 Leer de kunst van zelfkennis

2.3 Blijf niet stilstaan ​​bij je verleden, maar denk erover na.

2.4 Leren differentiëren

3. Zoek uw doel.

4. Alternatieve manieren om u te helpen uzelf te vinden

4.1 Meditatie

4.2 Yoga

4.3 Dagboek

4.4 Rugzak oefening

4.4 De tijdlijn

5. Conclusie

1.Waarom voelen we ons soms verloren?

Iedereen maakt in een bepaalde fase van zijn leven het volgende door:

Waarom doe ik wat ik doe? Ben ik gelukkig? Wat wil ik nog doen met mijn leven? Haal ik er het maximale uit? Wat is mijn doel hier op deze planeet?

Er zijn talloze directe redenen waarom je je misschien verloren zou voelen:

• u hunkert naar een significante verandering in uw leven

• u bent moe (mentaal, emotioneel, spiritueel)

• u bent de verbinding met iets belangrijks kwijtgeraakt

• u probeert te leven op basis van de verwachtingen van andere mensen

• alles wat je doet wordt geregeerd door angst, zelf toegebracht of niet

Maar misschien is het meer dan dat. Misschien houden we vast aan een fundamenteel menselijk instinct om iets te zoeken dat ons betekenis zal geven.

Misschien tart het reden of logica. Wat het ook is, het is ontegensprekelijk een drijvende kracht die ons ertoe brengt om geweldige, zinvolle dingen te doen. Alleen al het vinden van jezelf is een belangrijk project.

"Je tijd is beperkt, dus verspil het niet aan het leven van iemand anders. Laat je niet vangen door het dogma - dat leeft met de resultaten van het denken van andere mensen. Laat het geluid van de meningen van anderen je eigen innerlijke stem niet overstemmen. En het belangrijkste is dat je de moed hebt om je hart en intuïtie te volgen. Ze weten op de een of andere manier al wat je echt wilt worden. Al het andere is secundair. "~ Steve Jobs


2. Waarom is het belangrijk om "jezelf te vinden?"

Natuurlijk is het gemakkelijk om te zeggen dat het belangrijk is om jezelf te vinden. Maar waarom?

Word je vaak geplaagd door vragen als: "Waarom blijft dit bij mij gebeuren?" En "Waarom is mijn leven zo?" Dit zijn slechts enkele van de moeilijke vragen waar we dagelijks mee te maken hebben. Toch zijn ze van cruciaal belang om ons ertoe te brengen onszelf beter te begrijpen.

Als deze vragen onbeantwoord blijven, hebben we de neiging om vast te lopen in een lus, nooit in staat om eruit te komen. Dit is waarom het cruciaal is om jezelf te vinden, jezelf te kennen - omdat volledige controle krijgen over ons leven betekent dat je deze antwoorden moet vinden.

U krijgt mogelijks niet alle antwoorden. Je zou het eigenlijk niet moeten proberen. Het leven is geen perfecte puzzel die je moet oplossen. Maar als je jezelf hebt gevonden, laat je al die zeurende twijfels over je doel los. Tot je jezelf kent, je sterke en zwakke punten, je verlangens, kom je nooit meer in de buurt van betekenis.

Het klinkt meer en meer een uitputtende taak, maar dat is het mooie ervan. Hier zijn 5 stappen die u kunnen begeleiden bij het vinden van uzelf.


2.1 WEES EERLIJK MET JEZELF

Heb je ooit gehoord van de term zelfbedrog? Het is de gewoonte om dagelijks tegen onszelf te liegen als een manier om ons comfortabel te houden. Het kan zo klein zijn als onszelf te vertellen dat we naar de fitness moeten gaan terwijl we geen echte intentie hebben of veel grotere leugens zoals ons wijsmaken dat we in een bepaalde ‘ongelukkige’ relatie moeten blijven zitten.

Waarom blijven we dit doen?

In een TEDx-talk genaamd Honest Liars: The Psychology of Self-Deception, heeft klinisch psycholoog Cortney Warren een aantal hardnekkige waarheden over de dagelijks leugens die we onszelf vertellen overgebracht.

Ze zegt:

"Mensen zijn meesters in zelfbedrog. We houden onszelf voor de gek door dingen te geloven die vals zijn en we weigeren dingen die waar zijn te geloven.

"In de kern liegen we tegen onszelf omdat we niet de psychologische kracht hebben om de waarheid toe te geven en de consequenties die hieraan verbonden zijn aan te moeten pakken."

Waarom is dit gevaarlijk?

Omdat het vermoeiend is - of je je er nu bewust van bent of niet. Het kost energie die je zou kunnen gebruiken om jezelf te vinden, om een ​​zinvol leven op te bouwen.

Dr. Warren voegt toe:

"Hoewel normatief en gemeengoed, heeft zelfbedrog grote kosten omdat we onze waarheid leven, of we er nu eerlijk over zijn of niet. Zelfbedrog wordt geïllustreerd in onze denkpatronen, overtuigingen, gedragingen, emotionele reacties en relaties. Elke keer dat ons leven wordt aangedreven door iets buiten ons bewustzijn, is het gevaarlijk voor ons en iedereen om ons heen. "

Als je wilt weten wie je werkelijk bent, moet je eerst eerlijk zijn tegenover jezelf. Stop met liegen over wat je wilt, hoe je je voelt en het gezicht dat je naar de wereld projecteert.

Het is tijd om innerlijke authenticiteit te beoefenen.


2.2 LEER DE KUNST VAN ZELFKENNIS

In zijn boek Emotionele Intelligentie beschrijft auteur en wetenschapsjournalist Daniel Goleman zelfkennis of -bewustzijn als 'voortdurende aandacht voor iemands interne toestanden'. Volgens psychologen is zelfkennis het vermogen om je emoties, gedachten en motivatiepatronen te zien en te begrijpen .

Simpel gezegd, het is het vermogen om naar je innerlijke zelf te kijken - je emoties en gedachten - en op te merken hoe ze je denken en gedrag beïnvloeden.

Eerlijkheid is de eerste stap. De volgende stap is introspectie.

Wat heeft dit te maken met jezelf vinden?

Ons gedrag is een weerspiegeling van onze gedachten en emoties. We spiegelen wat we denken en voelen. Inzicht in onze emoties en de redenen die eraan ten grondslag liggen, "aldus Goleman," stelt ons in staat om de processen waarmee we denken, voelen en ons gedragen gedetailleerd, diepgaand te onderzoeken. "

Zelfkennis geeft ons een gevoel van eigenwaarde. Het stelt ons in staat om geworteld te blijven in onze waarden en doelen. Zonder dat, voelen we ons verloren, ondergewaardeerd, onwaardig. Bovendien laat het hebben van geen zelfkennis ons naar de wereld zoeken naar geluk. Het leidt ons af van echt in onszelf te kijken, en ontzegt ons de kans om te weten wie we zijn.


2.3 BLIJF NIET HANGEN IN JE VERLEDEN, MAAR REFLECTEER.

Ons verleden is belangrijk als ons oefenterrein. Blijf niet stilstaan ​​bij je fouten of trauma’s uit het verleden. Probeer ze in plaats daarvan te begrijpen.

Want als het er op aan komt, zijn we gevormd door onze herinneringen. Ons verleden vertelt wie we in het heden zijn.

Onderzoek toont duidelijk aan dat wanneer we ons verleden niet verwerken, we vast komen te zitten met alle pijn die daarmee gepaard gaat. Of we nu de schuld op ons nemen, onze herinneringen onthechten of proberen te begraven, we begrijpen niet wat ons is overkomen, dus we brengen ons verleden naar het heden.

En wanneer we geremd worden door het gewicht van ons verleden, wordt het onmogelijk om erachter te komen wie we werkelijk zijn. Pijnlijke levenservaringen bepalen hoe we onszelf zien en hoe we onszelf definiëren. Het vermijden zet ons alleen maar stappen terug.

Dr. Daniel Siegel, UCLA School of Medicine, klinisch professor in de psychiatrie, zegt dat het begrijpen van ons verleden simpelweg betekent: "proberen oorzaak-effectrelatie te begrijpen: wat gebeurt er en waarom het gebeurde."

De notendop?

Je verleden is een belangrijk onderdeel van het uitzoeken wie je bent.


2.4. LEER OM TE DIFFERENTIEREN

Differentiatie. Het is het proces om jezelf te scheiden van externe invloeden en vroegere identiteiten om te worden wie je werkelijk bent.

In zijn boek The Self-Under Siege: A Therapeutic Model for Differentiation, schrijft Dr. Robert Firestone dat het cruciaal is "voor mensen om hun eigen leven te leven en hun lot te vervullen, moeten ze differentiëren van destructieve invloeden van buitenaf."

Gedurende ons leven zijn we sterk beïnvloed door externe krachten (onze ouders, leraren, enz.) en verschillende interpersoonlijke ervaringen die onze reis naar het vinden van onszelf ondersteunen of vernietigen.

Om jezelf te vinden, moet je je onderscheiden van deze negatieve invloeden. In plaats van een voorgeschreven identiteit te volgen, zult u kunnen vinden wie u werkelijk bent. Alleen dan kun je je eigen unieke identiteit ontwikkelen en behouden.

Hoe begin je te differentiëren?

Stel jezelf deze vragen:

Wiens leven ben ik echt aan het leven?

Heb ik mijn eigen set van overtuigingen, waarden en motivatiepatronen?

Als je tot het besef komt dat je je leven leidt op basis van de verwachtingen van anderen, dan heeft Dr. Firestone vier essentiële stappen voor je.

• neem afscheid van de destructieve attitudes die op jou waren gericht.

• Onderscheid je van de negatieve eigenschappen van je ouders en hun verdediging.

• neem afscheid van de verdedigingen die je gebruikte om om te gaan met elementen uit je jeugd.

• Ontwikkel uw eigen systeem volwassen waardensysteem en leefwijze.

Breek deze gewoontes; Er waren redenen waarom we ze hebben ontwikkeld. Ze waren immers essentieel voor onze emotionele overleving. Maar nu dat je een volwassene bent, zijn deze niet langer functioneel en noodzakelijk. Ze houden je alleen maar vast aan het verleden. Nu is het tijd om je eigen unieke zelf te zijn.


3. Zoek uw doel

"Als je geen zin in je leven kunt vinden, is het jouw verantwoordelijkheid om het te creëren."


Misschien is er geen ander boek dat dit sentiment zo mooi verklaart als Viktor Frankls Man's Search For Meaning. De overlevende van de Holocaust maakte de meest onuitsprekelijke gruwelen mee onder de heerschappij van de nazi's - gescheiden zijn van zijn vrouw, bijna van honger sterven en werken als een arbeidsslaaf.

En toch, door dit alles, kwam hij tot de meest verbazingwekkende realisatie. Gewapend met zijn psychiatrische en neurologische kennis, gebruikte hij zijn ervaringen om een ​​ontdekking te doen. Dat mensen bijna alles kunnen overleven, zolang ze maar vasthouden aan een gevoel van betekenis en doel.

Hoe kun je het vinden?

Paradoxaal genoeg vindt Frankl dat je niet actief naar betekenis moet zoeken. In zijn boek zegt hij:

"Niet streven naar succes - hoe meer je ernaar streeft en er een doelwit van maakt, hoe meer je het gaat missen. Want succes, zoals geluk, kan niet worden nagestreefd; het moet volgen. "

Hij bedoelt dat je niet moet denken aan het vinden van een doel als doel, maar als een neveneffect van het bereiken van andere doelen. Hij benadrukt dat "je het moet laten gebeuren door er niet om te geven."

Er is niemand een duidelijke weg om je doel te vinden. Maar wat u kunt doen, is uzelf verbinden met activiteiten of dingen die u een goed gevoel geven, iets dat u de moeite waard maakt. Voor sommigen kan het betrekking hebben op opleidingsniveau. Voor anderen betekent het gewoon gezonde, liefdevolle relaties hebben. Voor jou is het misschien zelfs allebei.

Experimenteer. Ontdek. En doe het rustig aan. Uiteindelijk zul je betekenis vinden, als je er voor open staat.


4. Alternatieve manieren

U hoeft geen strikt plan te volgen om uzelf te vinden. Eigenlijk zou je dat niet moeten doen. Zet jezelf niet onder druk. Het verpest alleen de ervaring voor jou.

Iedereen heeft verschillende manieren om aan zichzelf te denken. Sommige mensen denken over hun opvoeding en trauma's als iets dat hen heeft gemaakt tot wie ze nu zijn. Anderen hebben de neiging om vast te zitten, te piekeren en zichzelf te remmen voor een gezonde toekomst.

Helaas hebben velen van ons de neiging om het laatste te doen. We concentreren ons op onze angsten en laten ons meeslepen door onze angst. We raken mentaal uitgeput en vallen in een depressie.

Wanneer je jezelf vindt, krijg je een diep gevoel van veiligheid en vertrouwen. En depressie en angst worden minder een tendens.

Maar met zoveel manieren om jezelf te vinden, hoe en waar begin je?

Wat je kunt doen, is open zijn. Ontdek wat het beste voor u werkt en wees niet gefrustreerd wanneer dingen niet naar uw zin zijn.

De beste manier om te beginnen is door met iemand te praten. En niet zomaar iemand. Probeer een eerlijk gesprek met iemand inzichtelijk te maken.. Vooral als je gebrek aan zelfbewustzijn invloed heeft op je geestelijke gezondheid. Gewoon praten over je gevoelens, en iemand vragen stellen, zal je duidelijkheid geven over jezelf.

Bovendien zijn er in de loop van de geschiedenis verschillende andere tradities en culturen die je kunnen helpen jezelf te verkennen. Hier zijn enkele alternatieve manieren om jezelf te vinden.


4.1 Meditatie

Boeddhistische tradities leggen de nadruk op zelfkennis en het vergroten van een dieper bewustzijn van onze mentale toestanden. De beoefening van meditatie, in het bijzonder, staat centraal in alle boeddhistische leringen.

Inzichtsmeditatie is de realisatie van belangrijke waarheden. Dit soort meditatie geeft een duidelijk besef van wat er precies in je leven gebeurt als het gebeurt, en waarom.

En voordat je meditatie negeert, moet je weten dat zelfs in de wereld van psychologie en neurowetenschappen mindfulness-meditatie onmiskenbare tractie heeft gekregen.

Meditatie kan negatieve gevoelens verminderen, zoals uit onderzoek blijkt. Het helpt gevoelens van depressie en angst te verlichten. Bovendien kan meditatie positieve emoties zoals dankbaarheid, zelfvertrouwen en tevredenheid vergroten.

In feite hebben therapieën die meditatie integreren positieve resultaten opgeleverd bij het verbeteren van de geestelijke gezondheid.


4.2 Yoga


4.3 Dagboek

Je zult verrast zijn door de verbazingwekkende voordelen die het houden van een dagboek heeft voor je geestelijke gezondheid. Net als meditatie helpt schrijven je om een ​​beter begrip te krijgen van je gedachten en emoties. Niets helpt je beter in het leven dan weten wie je bent en een goed begrip van hoe en waarom je denkt zoals je doet.

Een dagboek helpt je:

· prioriteit te geven aan problemen, angsten en zorgen

· een mogelijkheid bieden voor positieve zelfpraat en het identificeren van negatieve gedachten en gedragingen

· symptomen van dag tot dag volgen, zodat u triggers kunt herkennen en manieren kunt leren om ze beter onder controle te houden.

· beheersen van angst

· stress verminderen


4.4 ONDERZOEK JE RUGZAK

Eigen je toe wat je aan geschiedenis met je meedraagt. Stel je voor dat je geschiedenis een rugzak is die je om hebt. Zet hem neer en haal alles eruit. Teken dat of maak er een mindmap van. Nu je alles voor je ziet liggen, wil je alles weer inpakken? Of neem je afscheid van iets? Twijfel je, hou het vast en merk op of je er blij van wordt. Geen reactie? Dan laat je het lekker liggen.


4.5 MAAK EEN TIJDLIJN

Maak op een groot vel een tijdlijn, van je geboorte tot nu. Markeer de jaren en noteer de belangrijkste gebeurtenissen die in je leven plaatsvonden. Maak nu een denkbeeldige sprong naar het einde van je leven en stel je voor dat je van daaruit terugkijkt. Wat heeft zich idealiter afgespeeld tussen het huidige moment en het einde van je leven? Teken dat ook op de tijdlijn.

Zo kan je naar je dromen toeleven, dit concreet inplannen en een deadline opzetten.

Creëer het leven van je dromen.


5. Sluitende gedachten

Het vinden van jezelf is een belangrijke reis. Maar wat gebeurt er als je merkt dat je niet bevalt wie je bent?

Misschien is dat ook een deel van de reis. Het gaat niet om het vinden van iets dat jij goed of slecht in jezelf vindt. Het gaat erom dat je accepteert wie je bent en bereid bent delen te veranderen waar je niet trots op bent.

Een deel van de reis van het leven beseft dat je volledige controle hebt over hoe je erop reageert. Word je erdoor verzwakt? Of gebruik je het om je van brandstof te voorzien, te motiveren, de beste versie van jezelf te maken?

Het antwoord is aan jou.

Veroniek Jacobs kan je hierin coachen en begeleiden zodat je het maximale uit je leven haalt, groeit als persoon en zodat je word wie je wil zijn in het leven dat jij zelf volgens je dromen creëren kan.

98 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page