top of page
Search
  • Veroniek Jacobs

8 meest gemaakte fouten in leiderschap (management)

Updated: Jul 17, 2019

1.      “Ik weet en beslis alles”

Ik ben de baas en dus weet ik alles.   Hierdoor stel je je op boven het personeel.  Zij weten niets, ik weet alles, uit de hoogte. Door deze houding neemt iedereen een afwachtende positie in ‘als hij toch alles weet, dan moet hij de problemen maar zelf oplossen’.   Het leven aan de top kan dan eenzaam zijn. Goede creatieve en leuke ideeën die de firma vernieuwen worden niet gehoord, en zet de firma achteruit.2.     “ik luister niet”

Ik ben de baas, dus hoef ik niet te luisteren naar mijn personeel. Zij moeten luisteren naar mij en doen wat ik zeg.  Het is mijn visie, mijn idee, mijn doel en jouw verhaal past hier niet in. Ik heb deze richting uitgestippeld en ik denk strak, zo gaan we het doen.  Hierdoor mis je net flexibiliteit, vernieuwende voorstellen en structurele aanpassingen die vaak vanuit het team aangebracht worden. Durf jezelf in vraag te stellen en durf veranderen, je verliest geen geloofwaardigheid.3.     “Ik geef geen feedback”

Feedback geven is tijdverlies. Waarom wel, nog meer pluimen in iemand zijn gat steken, ze krijgen al een loon én een auto én een groepsverzekering. Werken moeten ze, is toch logisch? Hiermee worden medewerkers moedeloos, iedereen wilt een schouderklopje, weten wat goed is, hoe ze kunnen verbeteren. Constante feedback is aan te raden en niet wachten op officiële meetings want dan loopt het meestal mis.  Over een heel jaar wordt dan in 2 uur tijd een meeting(functioneringsgesprek) ingepland, terwijl bijvoorbeeld net de week ervoor iets minder goeds gebeurd is. Risico is dat het beoogde doel niet bereikt wordt en iedereen minder blij de meeting verlaat.4.    “Ik heb geen visie”

Elke dag is op automatische piloot, ik communiceer bijna niet, geen successen, geen visie.  Ik maak geen tijd hiervoor, geen zin in en geen behoefte.  Medewerkers hebben net een sterke behoefte in zich betrokken te voelen, doelen zien en mee helpen deze te realiseren op hun manier en in hun sterkte.

5.     “Ik controleer alles, ik vertrouw niemand”

Medewerkers zijn niet te vertrouwen, ik controleer wat ze doen, wie ze mailen waar ze hun tijd insteken; ze mogen zeker niet van thuis uit werken. Elke minuut wordt geregistreerd. Vroeger weggaan kan absoluut niet. 

Dit geeft een onbehaaglijk gevoel. Ipv te motiveren op behaalde resultaten en hoe ze zich in de groep gedragen, legt je de focus volledig op het beheren en beheersen van de mensen. Blind vertrouwen is niet goed, er moet enige opvolging en controle zijn, maar hou het gezond en aangenaam.  Afhankelijk van de sector waar je inzit uiteraard.


6.    “Ik heb geen tijd om afspraken na te komen”

Ik beloof veel tijdens de meetings maar helaas ontbreekt altijd tijd om het uit te voeren. Er ligt teveel op mijn bord en eigenlijk is het mijn sterkte niet om sommige zaken uit te voeren. Op den duur verlies je geloofwaardigheid en gaat het vertrouwen weg in jou.


7.     “ik communiceer te weinig”

Ik communiceer 1 ding met iemand, het andere met iemand anders en meestal omzeil ik nog de leidinggevende die ertussen staat.  Waarom? Geen idee , te weinig tijd en ik wil snel tot mijn resultaten komen.  Dit schept zeer veel problemen en misverstanden intern en extern. 

Gouden regels zijn eenduidig en duidelijk communiceren naar iedereen. Best is een gangbare en duidelijke communicatiemethodiek ontwikkelen op een vast tijdstip, via eenvoudig aanpasbare online werksheets…8.    “ik kan niet delegeren”

Ik kan niet loslaten, ik wil zoveel mogelijk zelf doen, dan is het goed gedaan en verlies ik geen extra tijd met het uit te leggen aan iemand die het toch niet zo goed kan…. Herkenbaar? Vindt u het ook zo moeilijk om iets los te laten? Hoewel u vaak tussen uw personeel werkt, bent u verantwoordelijk voor de prestaties en het voortbestaan van uw bedrijf. Daarom hebt u vaak de neiging om met teveel zaken tegelijk bezig te zijn. Delegeren valt u niet makkelijk. Toch verwacht u van uw medewerkers dat zij zelfstandig kunnen werken, zonder strikte leiding. Voor dat toezicht hebt u immers geen tijd.

Delegeren is meer dan ‘afzien van de verantwoordelijkheid voor een taak’ of ‘iemand anders het vuile werk laten doen’. Het gaat om het toevertrouwen van een opdracht of taak aan iemand anders en opleiding en begeleiding geven. U krijgt erna meer tijd voor uw kerntaken. Uw medewerkers krijgen tevens kansen om te groeien in hun werk. Uw bedrijf is flexibeler en kan meer werk aan.


Ik wil graag weten of jij nog interessante do's and don't kan bijdragen? Benieuwd naar je reactie

112 views1 comment

1 Comment


thesanchez1978
Sep 10, 2019

Sommige leiders (in spe) communiceren ook verkeerd. Te bot of kort. Maar ook vaak inhoudloos of net te ingewikkeld. Sowieso geldt voor medewerkers meestal de KISS formule. Greetz...

Like
bottom of page